BERIGENDE KULTUROPLEVELSER

Mød mennesker, der lever deres liv her
som hjertens gerne vil øse af deres viden
Læs mere her

På billedet: Papirklip af Jørn Peter Lærkesen

Vedkommende kulturhistorie

Der er en stor tæthed af kultur-seværdigheder på Esrum-Tisvildevejen. Vi ser det som en af vores store opgaver, at være med til at formidle disse steder, så de spændende og vigtige fortællinger ikke går tabt.

Esrum-Tisvildevejen i vor tid har en begyndelse og en afslutning, der afspejler sidste del af en vigtig pilgrimsrute fra middelalderen. Også den tids rejsende var sikkert i forbindelse med befolkningen i vore landsbyer. Esrum-Tisvildevejen er derfor et projekt, der hviler på et solidt kulturhistorisk grundlag.

 

Esrum-Tisvildevejen og kulturen

Esrum-Tisvildevejen fører dig ud til de største kultur- og naturoplevelser i Nordsjælland: Gribskov, Tisvilde Hegn, Esrum Sø, Solbjerg Engsø, Arresø, enge, levende hegn, overdrev og åer – natur, som formidles stærkt så flere kan få glæde af den store naturrigdom. Naturen rummer, ud over at være smuk i sig selv, ofte betydelig kulturhistoriske spor.

 

Når du bevæger dig på Esrum-Tisvildevejen, vil du blive mødt af en overflod af bemærkelsesværdige historiske tableauer heriblandt Esrum Kloster, Asserbo Slotsruin, helligkilder, parforcejagtlandskabet, kulturhistoriske bastioner, som kirkerne i Mårum, Annisse, Ramløse og Tibirke, Pibe Mølle og Ramløse Mølle.

 

 

Ruten fremhæver og genopliver de mange glemte kulturspor, som nu ligger hengemt i landskabet, men som vi ønsker kan vedblive at være en del af vores fælles historie og berige os og oplevelsen ved at vandre på Esrum-Tisvildevejen. 

 

Esrum-Tisvildevejen skal flette oplevelsen af betagende natur og indtagende kultur sammen, for dig som skal opleve, så indtrykkene vil skabe stærke og blivende erindringer.

 

– Initiativtager til ruten Rigmor Westh Baagøe

Levende Landsbyer

Alle landsbyer har engagerede borgere og foreninger som tilfører netop deres landsby særlige træk og dynamik. Der foregår et utal af aktiviteter i hver landsby henover året, og mange af disse vil kunne komme mange flere mennesker til glæde og gavn, når de sættes i spil gennem Esrum-Tisvildevejens oplevelsesunivers.

Området summer af de lokales initiativer med rod i lokalråd, foreninger, bylaug, fødevarenetværk, små virksomheder, markeder, fester og meget mere.Disse initiativer og oplevelser ønsker vi at knytte op på Esrum-Tisvildevejen, og byder dig dermed indenfor i Nordsjællands DNA.
Du vil opleve mennesker, der lever, elsker og dedikerer sig til netop deres landsby og det stedbundne liv. Du vil møde det ægte og uspolerede, hverdags-prægede leben og engagement. Vi mener at der netop i mødet mellem mennesker opstår nye værdifulde fællesskaber, hvor begge er givere og modtagere i relationen. 

Formidling i landsbyerne

En stor del af den levende formidling på Tisvildevejen foregår ude i landskabet og landsbyerne. På Esrum-Tisvildevejen vil man kunne opleve formidling af både fagpersoner som arkæologer og naturvejledere, men vi arbejder også konkret med den lokale, stedbundne, ægte og dedikerede formidling, som leveres af lokale med et dybt kendskab til deres ‘eget’ stede, og som er den formidling der kan kendes på, at den som fortæller ‘ikke kan lade være’.

På Tisvildevejen vil du møde de mennesker, der lever deres liv her, og som af hjertet gerne vil øse af deres viden om egnen og den historie og kultur, der knytter sig til netop “deres” sted.

Find kontaktoplysninger på vores lokale kulturguider her

Berigende kulturoplevelser

Kulturformidling på Tisvildevejen vil både foregå som arrangerede kulturanslag som annonceres her på siden, men også hvor vandrere selv booker en lokal guide som enten frivilligt eller honoreret fungerer som kulturguide. Der er forskel på guidernes baggrund og deres funktion på Tisvildevejen.

Nogle guider lokalt i landsbyerne, fordi de synes det er sjovt og hyggeligt, andre arbejder med guidning professionelt, og skal have betaling. Som det er nu, er der ikke en administration til at varetage bookning af guider, så I henvises til selv at kontakte de enkelte guider og høre ad.

Klik på bynavne og attraktioner herunder
og læs mere om hvad du kan opleve:

Fantastiske gastronomiske oplevelser

At beruse sig i gode smagsindtryk er en del af skønne rejseoplevelser

Holder du af god mad, hjemmebrygget øl, saft og vin, kan vi varmt anbefale de mange gode tilbud på ruten. Esrum-Tisvildevejen samarbejder med de lokale fødevareforeninger Gribskov Spisekammer og Smag på Nordsjælland. Det betyder, at vi på vores arrangerede ture altid benytter os af en eller flere af vores samarbejdspartnere, når vores tur-deltagere skal bespises.

Vores samarbejdspartnere omfatter både lokale producenter af råvarer og forarbejdede varer, såvel som restauranter, caféer og forretninger. Vi mener, at de er med til at give dig en uforglemmelig vandreoplevelse i Nordsjælland, hvor alle dine sanser bliver taget i brug. 

Gastronomiske ildsjæle

På vandreruten findes lokale producenter, som brænder for at fremstille fantastiske fødevarer af høj kvalitet. Derfor er de naturligt en del af oplevelserne på Tisvildevejen

  • Cafe Pibe Mølle
  • Det Våde Får
  • Esrum Kloster & Møllegård
  • Garbolund
  • Helenekilde Badehotel
  • Kødsnedkeren
  • Pension Kildegaard
  • Pibe Mølle Vin og Ost
  • Rabarbergården, restaurant, café og landhandel
  • Restaurant Tinggården
  • Tinggårdens landhandel

Uddannelse af lokale kultur- og naturguider

Vi samarbejder tæt med Museum Nordsjælland, om et ’projekt i projektet’, som skal understøtte formidlingen af kultur og natur. I dette projekt skal museet stå for en slags uddannelse af lokale og gennemgående guider, således at kvaliteten af formidlingen holdes på et højt niveau og der vil være en sammenhæng i didaktikken og formidlingen. Dette tager selvfølgelig flere år at opbygge, men det er den vej som formidlingen på Tisvildevejen skal gå.

På denne måde vil man på alle tider af året, alle steder på ruten, kunne booke guider, som vedkommende og på et højt niveau, formidler vores kulturarv og fælles historie, så de mennesker som gæster Tisvildevejen eller besøger kulturstederne, beriges og egnenes historie samtidig bevares og videregives.

Ved både at ’uddanne’ lokalt stedbundne og dedikerede guider og levere historien videre for lokale og gennemrejsende, mener vi at historien vil leve videre og styrkes som et betydningsfuldt element i samfundet.

Universet rummer ligeledes formidling af natur, og den samme tilgang gør sig derfor gældende for vores formidling af natur og vores anvendelse af naturvejledere og lokale som formidlere. Vi ønsker en alsidig formidling tilknyttet ruten, og håber på denne måde at kunne understøtte en større indsigt i og forståelse for naturen både lokalt og i en større sammenhæng.

  Tilmeld nyhedsbrev
SUBSCRIBE TO NEWSLETTER

Dear visitor. Please feel free to subscribe to our newletters and be informed about latest news, events and updates.

I agree with the Terms & Conditions
  Subscribe
* we hate spam and never share your details.
×